Verschillende soorten 
Sauna's

Voor de bouw van uw sauna is het belangrijk te weten wat u precies wilt. Er zijn namelijk verschillende soorten sauna's om uit te kiezen. Voor elke soort sauna moet u weer ergens anders mee rekening houden. Hieronder vind je informatie over verschillende soorten sauna's

De Finse sauna

Het traditionele, Finse saunabad is droog. De temperatuur in de sauna wordt opgehoogd tot ongeveer 100°C door middel van een saunakachel. De warmte wordt door de saunastenen in de kachel opgenomen en langdurig aan de ruimte afgegeven. Door de verwarming neemt de luchtvochtigheid af. Omdat de luchtvochtigheid sterk omlaag gebracht wordt, is de gevoelstemperatuur aangenaam verdraagbaar en ontspannend. Om de ervaring wat pittiger te maken, kan er nog wat water op de stenen gegoten worden. Hierdoor neemt de luchtvochtigheid kort toe en wordt de gevoelstemperatuur hoger. Dit noemt men ook wel opgieten. 

Een houtgestookte of een elektrische kachel

Om van het Finse saunabad te kunnen genieten, heeft u een saunakachel nodig. U kunt ervoor kiezen om een elektrisch gestookte sauna of een houtgestookte sauna aan te schaffen. De elektrische kachels zijn er in verschillende vermogens. Er zijn kachel van 230V (voor de kleine sauna) en er zijn kachels voor 400V (de middelgrote tot grote sauna). Welk vermogen u nodig heeft, hangt af van de grootte van de saunacabine. De tweede optie is een authentieke houtkachel. Ook hierbij speelt vermogen een rol. Een houtkachel zorgt voor een totaal andere belevenis van de sauna. U ziet en hoort een heerlijk knisperend vuurtje terwijl u geniet van de rust.

Als u voor een elektrische kachel kiest dient u dus rekening te houden met de beschikbare energieaansluiting. Bij de houtgestookte sauna hoeft dat niet; maar je moet wel rekening houden met een schoorsteen, het kan iets lastiger zijn om de perfecte temperatuur te krijgen. Maar na een aantal keer proberen krijgt u het zo onder de knie en als laatste; het kan iets langer duren voor de sauna op temperatuur is.

Op de pagina rekenregels vindt u meer informatie over hoe u de inhoud van uw sauna berekend.

Voorbeeld van een Finse sauna

De Bi-O sauna / Stoomsauna / Combi sauna

De bio-sauna wordt ook wel combi-sauna of vochtsauna genoemd. Je kan deze sauna vergelijken met een Finse sauna. Maar het verschil zit hem in de kachel. Je hebt voor de Combi sauna ook een elektrische kachel nodig. Maar deze kachel beschikt ook over een waterreservoir. Dit waterreservoir zorgt ervoor dat je de luchtvochtigheid in de sauna beter kunt controleren. Wilt u graag een pittige saunasessie. Dan kunt u de luchtvochtigheid omhoog zetten; en als u een relaxte saunasessie wilt zonder zorgen, dan gaat de luchtvochtigheid omlaag. Als de luchtvochtigheid in de sauna hoog is; dan lijkt het net alsof de temperatuur van de sauna ook hoger is.

De vuistregel voor een vocht sauna is 100. Om het ideale sauna bad te creëren dient er een optelsom van 100 gemaakt te worden. Bijvoorbeeld een temperatuur van 60 graden en een luchtvochtigheid van 40.

Het waterreservoir

Er zijn verschillende groottes en soorten waterreservoirs. Je hebt kleine reservoirs van 1 liter. Maar je hebt ze ook van 2,5 en van 5 liter. De meeste reservoirs dienen handmatig bijgevuld te worden. Maar je hebt er ook een aantal zoals de Harvia Virta waar je het water op kunt aansluiten

Een voorbeeld van een Bi-O saunakachel

De Stoomcabine

Naast een sauna is het natuurlijk mogelijk om een stoomcabine te maken. Een stoomcabine heeft een relatief lage temperatuur en een hoge luchtvochtigheidsgraad. Dit geeft een hele andere ervaring dan een sauna. Stoomsauna's worden verwarmd door gebruik van warme stoom.

Bij een stoomcabine dient u rekening te houden met de hoeveelheid vocht in de cabine bij de materiaalkeuze. Stoomcabines zijn namelijk ontzettend vochtig. Het wordt afgeraden om hierin hout te gebruiken, omdat hout ontzettend snel vergaat bij zulke hoeveelheden vocht. Vaak wordt gebruik gemaakt van aluminium voor de kozijnen en roestvrijstaal voor de deurknop. Voor de cabine zelf heeft u meer keuze.

Een stoombad heeft een geweldig effect op uw gezondheid. De warme stoom reinigt de huid. Door de warme stoom laten onzuiverheden de huid gemakkelijk los. Poriën gaan openstaan, waardoor afval sneller wordt uitgezweet. Ook de doorbloeding gaat vlotter. Daarbij is het mogelijk bijvoorbeeld een aroma van eucalyptus toe te voegen aan het stoom, wat de luchtwegen ook vrijer maakt

Een vorobeeld van een stoomcabine

De Infraroodsauna

Infraroodsauna's zijn anders dan de traditionele sauna's. Via infraroodstralers wordt de warmte op de huid gestraald. Infraroodsauna's worden vaak maar 50 tot 60°C. Voor sauna's zijn er in principe twee soorten stralers beschikbaar: lange golf stralers en full spectrum stralers.

Lange golf straling is de zwakste straling. Deze dringt niet diep in de huid door. U zult vooral aan de buitenkant warmte voelen. Het duurt langer voordat deze straling de huid volledig opgewarmd heeft. Daardoor kunt u langer van een infraroodsauna genieten.

Korte golf straling is ontzettend sterk. Dit wordt vooral in ziekenhuizen gebruikt. Onzorgvuldige, langdurige blootstelling aan korte golf straling kan ernstige brandwonden veroorzaken. Deze komt alleen terug in full-spectrum stralers. Hierin wordt maar weinig korte golf straling gebruikt, waardoor het langer plezierig blijft. De rest wordt aangevuld met midden golf en lange golf straling. Wel wordt aangeraden full spectrum stralers op een dimmer aan te sluiten, zodat ze gedimd kunnen worden na een kwartier tot twintig minuten.




Een voorbeeld van een infrarood sauna