Tijdens het voorbereiden of bouwen van een sauna kunt u tegen een aantal vragen aanlopen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de vragen die wij vaak krijgen.
Mocht de vraag of het antwoord dat u zoekt er niet tussen staan. Dan kunt u onderaan de pagina een contact formulier invullen en zullen wij zo snel mogelijk contact met u opnemen.
Algemene informatie
Dit zijn vooral vragen die in de voorbereidende fase van het bouwen naar voren komen.
Er zijn een aantal verschillende soorten sauna’s die u kunt bouwen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor Finse sauna, een combi sauna, een infrarood cabine of een stoomcabine. Elk type sauna heeft zijn eigen kenmerken. Een Finse sauna is een sauna met een hoge temperatuur en een lage luchtvochtigheid. Een Combi is een sauna waar u de luchtvochtigheid zelf makkelijker kunt reguleren. U kunt de luchtvochtvochtigheid en de temperatuur naar uw wens invullen. De infrarood sauna is een sauna met een lagere temperatuur gevuld met infraroodstralers. Je kan ook een stoomcabine kiezen. Dit is een ruimte gevuld met een hoge luchtvochtigheid en een goede laag stoom. Meer informatie over de verschillende soorten sauna’s vindt u op de volgende pagina.
In princiep heeft u geen vergunning nodig om een sauna te bouwen. Tenminste als het een sauna binnenshuis is. U bent vrij om een sauna te bouwen waar u maar wilt. Mocht u ervoor kiezen om een tuinhuisje of een schuurtje te bouwen. Of een sauna met een houtgestookte kachel te nemen. Dan kan het wellicht verstandig zijn om de bouwvoorschriften van uw gemeente te checken. Meestal zijn daar wel regels voor waar u zich aan moet houden. U kunt bij uw gemeente de bouwspecificaties opvragen.
Voor een sauna heeft u niet veel ruimte nodig. Sauna’s kunnen al in hele kleine ruimtes geplaatst worden. Het is wel belangrijk dat u met de veiligheidsafstanden van een kachel rekening houdt. De veiligheidsafstanden en afmetingen van de saunakachel kunt u in de handleiding van de kachel vinden. De handleiding staat onderaan op de product pagina van de kachel. Komt u er met het ontwerp niet uit? Dan helpen wij u graag verder.
Vaak worden in een sauna hoge en lage saunabanken geplaatst. Dit heeft een aantal redenen. De hoge bank wordt hoog geplaatst omdat de warme lucht in een sauna opstijgt. Simpel gezegd op de hoogste bank is het, het warmst. De lage bank wordt dan ook vaak gebruikt door mensen die een iets lagere temperatuur aangenamer vinden. Maar de bank wordt ook vaak gebruikt als opstapje.
De meest ideale hoogte voor het plafond van uw sauna is 2100 mm. Dit omdat de schroten in lengte van 2100 mm en 2400 mm komen. Met de lengte van 2100 mm hoef je je schroten niet te verzamen. Veel mensen vragen waarom kan ik mijn plafond niet 2300 mm hoog maken. Dit kan wel. Maar het is in principe loze ruimte die extra verwarmd moet worden. De warme lucht in de sauna stijgt op. Dus op 2300 mm hoogte is de temperatuur het warmste. Maar er zal nooit iemand op die hoogte komen.
In veel sauna’s is een natuurlijke ventilatie al ruim voldoende. Wij werken altijd met 3 ventilatie punten. Voor de ventilatie in is het raadzaam om een altijd open ventilatie gat onder bij de saunakachel te hebben. Door dit gat wordt koele verse lucht de sauna ingezogen die vervolgens door de kachel verwarmd wordt en de sauna in gaat. Bij kleinere sauna’s fungeert de spleet onder de deur vaak al. Voor de ventilatie uit adviseren wij een te regelen ventilatie in de tegenovergesteld hoek van de saunakachel zo hoog mogelijk. Dit moet een ventilatie zijn die u kunt open schuiven of open draaien. Hierdoor kunt u zelf de lucht circulatie in uw sauna reguleren. Wij raden het ook aan om nog een extra ventilatie in te bouwen. Dit moet ook een open ventilatie zijn. Deze ventilatie bevindt zich onder de saunabanken. Via onderstaande knop komt u bij alle ventilatie mogelijkheden die wij aanbieden.
Wij raden aan om voor hout te gaan wat echt geschikt is voor het bouwen van een sauna. Kijk bijvoorbeeld naar Nordische Fichte, Elzen of Espenhout. Dit hout is geselecteerd op zijn eigenschappen. En heeft bijvoorbeeld minimale reactie op temperatuurschommelingen. Het hout uit een bouwmarkt kan deze eigenschappen wellicht niet bevatten.
Ja het is zeker mogelijk om het hout te bewerken. Wel raden wij aan hiervoor een bepaald materiaal te gebruiken. Niet alle lakken en beitsen zijn geschikt voor hoge temperaturen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij hiervoor aanbieden? Neem via onderstaande knop contact met ons op.
Wij werken met een box in box methode. Wij bouwen het frame eerst op, maken deze helemaal compleet en schuiven de sauna als het ware daarna op de juiste plek. Vergeet tijdens het monteren de draagbalken voor de saunabanken niet te plaatsen. Voor de constructie die wij aanhouden heb je de volgende volgorde: triplex - constructie hout/isolatie - aluminium folie en tape - schroten. Let op: Deze manier van monteren is niet altijd van toepassing.
Via de onderstaande knop kunt u contact met ons opnemen om uw situatie te bespreken
Finse of Combi sauna
Dit zijn vooral vragen die betrekking hebben op Finse sauna's, (traditionele droge sauna's) of Bi-O (combi sauna's).
Voor het bouwen van een sauna heeft u materiaal nodig voor het frame van de sauna, de isolatie, de binnen bekleding, buiten bekleding, de banklatten, de saunadeur en een kachel. Verder kunt u de sauna nog aanvullen met diverse leuke accessoires! Via de onderstaande knoppen komt u op de product pagina’s uit.
Constructiehout
Bouwmaterialen
Saunaschroten
Saunabanklatten
Saunadeur
Saunakachels
Verlichting
Accessoires
Een saunakachel met een vermogen lager dan 3,6 kW kunt een nog aansluiten op 230V. Als u een kachel wilt met een hoger vermogen. Dan zal het al 3N 400V worden.
Bij het uitkiezen van een kachel moet u rekening houden met de ruimte waarin de kachel komt. U moet de inhoud van de ruimte berekenen. Maar er zijn wel wat zaken waar u rekening mee dient te houden. Ook is het belangrijk dat de kachel in de ruimte past. Elke kachel heeft zijn eigen maten en veiligheidsafstanden. Op de volgende pagina vindt u alle rekenregels en andere informatie waar u rekening mee moet houden.
Je hebt behoorlijk wat verschillende saunakachels. Je hebt elektrische saunakachels, houtgestookte saunakachel en gas saunakachels. Daarnaast zijn er ook nog enorm veel verschillende modellen saunakachels. Je hebt Tower kachels, compacte wand kachels, vrijstaande kachels, SL houtgestookte kachels en nog veel meer. De meest verkochte saunakachels zijn de wand kachels, vrijstaande kachels, Tower kachels en normale houtgestookte kachels. Maar voor elke situatie is er wel een geschikte saunakachel te vinden.
Voor het installeren van de temperatuursensor kunt u het beste in de handleiding van de besturing kijken. Elk merk heeft zijn eigen richtlijnen voor het plaatsen van de temperatuursensor. Hetzelfde geld voor de banksensoren en luchtvochtigheidssensoren.
Infrarood cabines
Dit zijn vragen die betrekking hebben op infrarood cabines of het integreren van infrarood in een normale sauna.
Een infrarood sauna is een sauna die een wat lagere temperatuur heeft. Dit komt omdat de temperatuur niet wordt geregeld door een kachel, maar door infrarood stralers. De infrarood straling dringt tot in de huid door. Daar zorgt het als een ware voor wrijving die goed is voor de spieren. Een infrarood sauna wordt vaak gecombineerd met een Finse sauna. Dit omdat de saunakachel er vaak 45 minuten over doet om de sauna op temperatuur te krijgen. In deze opwarm tijd is het dan ook erg lekker om gebruik te maken van de infrarood stralers. Vaak worden in dit geval de stralers niet gebruikt terwijl de kachel al op temperatuur is. Dit wordt vaak als te intens beschouwt.
Er zijn een aantal voordelen voor infrarood. Hieronder staan ze opgesomd:
- Het gebruik van een infrarood straler werkt ontspannend. Niet alleen kunt u uw zorgen volledig los laten wanneer u van een infrarood sessie geniet. Maar het is ook nog eens ontspannend voor de spieren. De straling zorgt voor wrijving op de huid waardoor de spieren ontspannen.
- Net als in een normale sauna wordt het lichaam verwarmd en ga je zweten. Dit helpt je lichaam om giftige stoffen af te voeren. Dit kan helpen bij het zuiveren van de huid en het verbeteren van de gezondheid.
- De warmte en wrijving die een infrarood straler veroorzaakt kan pijn verlichtend zijn. Voor mensen met bijvoorbeeld rugklachten is het gebruik van een infraroodstraler in de rug erg prettig.
- De warmte die een infrarood sauna genereerd is erg goed voor de bloedsomloop.
Voor het bouwen van een infrarood sauna worden dezelfde materialen gebruikt als voor een sauna. Hierbij kan je denken aan je constructie, isolatie, bekleding, infrarood stralers en nog veel meer. Hieronder vind je linken naar de desbetreffende informatie pagina’s.
Constructiehout
Bouwmaterialen
Saunaschroten
Saunabanklatten
Saunadeur
Infraroodstralers
Verlichting
Accessoires
Je hebt een aantal soorten infrarood stralers. Je hebt de kort-, midden-, en lange golf infrarood stralers. De korte- en midden golf infraroodstralers worden vaak voor andere doeleinden gebruikt. De lange golf infraroodstralers zijn voor ons dan ook het interessantste. Deze worden gebruikt voor in de sauna.
Wij hebben verschillende type infraroodstralers. We hebben onze full spectrum infraroodstralers. Dit zijn alle Vitae stralers, Eco en Dir. Hierin heb je alleen verschil in gebruikte materialen. We hebben ook infraroodstralers die alleen gebruik maken van lange golf straling.
Lange golf stralers
Full spectrum stralers
Carbon platen
Verschillende soorten besturingen en kachels
Er zijn verschillende besturingen. Hieronder staat het een en ander uitgelegd over de verschillende type besturingen en verschillende kachels.
Een van de meest verkochte saunakachels is een type kachel met een interne besturing. Dit wil zeggen dat er op de kachel een besturing aanwezig is. Denk hierbij aan twee draaiknoppen. De eerste draaiknop is voor het instellen van de temperatuur. En de tweede draaiknop voor het instellen van een timer. Met deze kachels kunt u iets minder nauwkeurig de temperatuur instellen dan bij een kachel met een separate besturing.
Een andere populaire saunakachel is de kachel waarbij u zelf een besturing kunt uitkiezen. Bij deze kachels wordt standaard geen besturing meegeleverd. U kunt uit erg veel verschillende besturingen kiezen voor uw kachel. Om het kiezen van een besturing makkelijker te maken kunt u het beste een lijstje maken met de functies die u wilt dat uw besturing heeft. Er zijn besturingen met alleen simpele draaiknoppen voor het instellen van de temperatuur. Maar er zijn ook besturingen met een WiFi optie. Er zijn besturingen met een separate schakelkast, maar ook besturingen met een geïntegreerde schakelkast.
Er is nog een ander model saunakachel. Dit is de kachel met een externe besturing. Dus heeft u een fysieke knop op de muur. Maar het verschil met de kachel hierboven zit hem in de techniek. De techniek van de besturing zit bij deze kachel in de voet verwerkt. Je hoeft dus de besturing niet los aan te sluiten. Dit scheelt een “droge” ruimte.
Wanneer je een besturing voor je sauna gaat uitzoeken kunt u van tevoren het beste een wensen lijstje maken. Hierop zet u alle wensen voor de besturing. Zoals bijvoorbeeld een kleine compacte besturing, geen display of binnen of buiten de sauna te plaatsen besturing. Er zijn natuurlijk nog veel meer functies die je aan je besturing kunt geven. Bij een normale traditionele kachel maakt het niet uit welk merk besturing u hierop zet. Het enige waar u op moet letten is dat de besturing het vermogen van de kachel aan kan. Zo kan een 11 kW kachel niet aangesloten worden op een besturing die max tot 9 kW gaat.
Het kiezen van een besturing voor een combi sauna is iets ingewikkelder. Omdat alle merken de combi saunakachels net wat anders ingedeeld hebben is het belangrijk dat u bij hetzelfde merk kachel en besturing blijft. Je kan hierin de merken dus niet combineren. Tevens moet je rekening houden met het maximaal te regelen vermogen van de saunabesturing. Als de besturing dus aangeeft maximaal 9 kW te kunnen schakelen. Dan kunt u daar geen kachel van 11 kW op aansluiten. Verder is het handig om een wensen lijstje te maken. Dit maakt het uitkiezen van een controller een stuk eenvoudiger.
Voor het uitkiezen van de besturing voor een infrarood sauna heeft u het totaal aantal W van de infraroodstralers nodig. Dit kan je simpelweg berekenen door de vermogens bij elkaar op te tellen. Verder is het hierbij ook handig dat je een wensenlijst opstelt. Niet alle besturingen kunnen infraroodstralers dimmen of met meerdere circuits werken.
Glazen wanden en bestaande ramen
Hieronder staan vragen die betrekking hebben tot het glaswerk van de sauna. Of dit nu bestaande ramen zijn of nieuwe vragen. Hieronder kunt u misschien wel uw antwoorden terugvinden.
Wij adviseren altijd om het glas pas op te meten en te bestellen zodra het frame van de sauna staat. Eigenlijk zodra er niets meer wordt aangepast in de maat van de sparing. Wij hebben van u de sparingsmaat nodig. Dus de lengte en breedte dat het glas moet worden. Wij adviseren altijd om dit op meerdere plekken op te meten.
Er
zijn meerdere manieren m een glaswand te plaatsten. U kunt werken met
glasprofiel. Dit glasprofiel kunt u op de schroten schroeven en op de vloer
plekken met dubbelzijdige tape. In het glasprofiel waar het glas op rust, dient
u vulblokjes te plaatsen. Dit zodat het glas niet op koud staal rust.
Niet alle ramen zijn geschikt om in een sauna gebruikt te worden. In verband met de warmte en de warmte schommelingen adviseren wij altijd om te gaan voor gehard veiligheidsglas van minimaal 8 mm. Mocht u niet beschikken over dit glas. Dan kunt u via onderstaande knop contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken.
Onderhoud
De volgende vragen hebben betrekking tot het onderhouden van de sauna .
Vaak is het al voldoende om de banken met een licht vochtig doekje af te doen en daarna droog te wrijven. Gebruik niet te veel water voor dit. Het is en blijft immers hout. Mocht u toch liever wat gegronder te werk gaan. Dan zijn er ook onderhoudsmiddelen speciaal voor het onderhouden van de sauna.
Elk merk zegt eigenlijk iets anders over het vervangen van de saunastenen. Een ding daar zijn de leveranciers het wel over eens. De stenen moeten op den duur wel vervangen worden. Dit advies is het gemiddelde van wat onze leveranciers zeggen. Het is natuurlijk geheel naar eigen zegge wanneer de stenen vervangen dienen te worden. Bij de ene sauna kan dit sneller gaan dan bij de andere. Bij een vaak gebruikte sauna (3x per week) is het advies om de stenen elk jaar te vervangen. Bij een minder vaak gebruikte sauna wordt geadviseerd om iedere paar jaar de stenen te vervangen.
Het is erg belangrijk dat de infraroodstraler niet nat wordt. Ze kunnen niet tegenwater. Je kan de straler het best schoonmaken door er met een microvezel doekje langs te gaan.
Contact formulier
Heeft u het antwoord of de vraag dat u zocht niet kunnen vinden. Vul dan ons contact formulier hieronder in. Onze experts zullen u met uw vraag verder helpen!