De Finse sauna

De traditionele droge sauna

Voordat je begint aan je sauna is het erg belangrijk om te weten wat voor soort sauna je wilt. Er zijn veel verschillende soorten sauna's waaruit je kan kiezen. Denk hierbij aan infrarood sauna's, hammam sauna's en er zijn nog veel meer soorten sauna's. In deze post leggen we je uit wat de Finse sauna nu precies is, waar je aan moet denken.

Wat is een Finse sauna?

Het traditionele, Finse saunabad is droog. De temperatuur in de sauna wordt opgehoogd tot ongeveer 100°C door middel van een saunakachel. De warmte wordt door de saunastenen in de kachel opgenomen en langdurig aan de ruimte afgegeven. Door de verwarming neemt de luchtvochtigheid af. Omdat de luchtvochtigheid sterk omlaag gebracht wordt, is de gevoelstemperatuur aangenaam verdraagbaar en ontspannend. 

Om de ervaring wat pittiger te maken, kan er nog wat water op de stenen gegoten worden. Hierdoor neemt de luchtvochtigheid kort toe en wordt de gevoelstemperatuur hoger. Dit noemt men ook wel opgieten.

Houtgestookt of toch elektrisch?

Om van uw Finse sauna te kunnen genieten heeft u een saunakachel nodig. U kunt voor een elektrische heater of voor een houtgestookte stove kiezen. 

De elektrische saunakachels komen in verschillende vermogens en zijn geschikt voor verschillende soorten aansluitingen. Er zijn saunakachels voor een 230V aansluiting, maar die zijn niet sterker dan 3,6 kW. Deze kachels zijn dus geschikt voor de kleine sauna's. De meeste saunakachels zijn voor 400V. Dit zijn kachels die geschikt zijn middelgrote tot grote sauna's. Bij een elektrische kachel komen veel opties, zo kan je de temperatuur zelf instellen, je kan eventueel je kachel via je smartphone aanzetten, de kachel op een timer laten aangaan en nog veel meer opties heb je hier voor.

De houtgestookte saunakachel zorgt voor een authentieker sauna gevoel. Je kan terwijl je in je sauna zit genieten van een knisperend vuurtje dat warmte afstraalt. Bij de houtgestookte sauna moet je rekening houden met een schoorsteen. Je dient hiervoor een sparing te maken in je ruimte. Ook is het een beetje meer werk om een houtgestookte sauna op temperatuur te krijgen. Zoals de naam het al zegt, je stookt op hout. 

Welke kachels je nodig hebt hangt af van de grootte van de sauna, de isolatie van de sauna en andere materialen die veel warmte verliezen. Op onze informatie pagina "rekenregels" of in ons blogbericht vind je hier meer informatie over.

Rosa de Nijs 17 oktober 2024
Archiveren
Rekenregels
Bij het berekenen van de inhoud van een sauna komt meer kijken dan wat je zou denken. In dit bericht vind je alles waar je rekening mee moet houden.